Tom Yam Kung
Dzisiaj pierwszy przepis na danie kuchni tajskiej: Tom Yam Kung, czyli najpopularniejsza zupa tajska.
TOM znaczy zupa, YAM znaczy kwaśny, a KUNG, że zawiera krewetki….
Najczęściej jadana na ostro, przy czym ową ostrość można regulować.
Wszystkie składniki można kupić w Polsce, a przygotowanie zupy od podstaw nie jest trudnie, więc odradzamy korzystanie z gotowych past.
SKŁADNIKI (2 porcje):
krewetki wielkie (rozmiar 16-20), 6 sztuk;
galangal (świeży lub mrożony), max 20 gram (ok. 1-2 cm), przekroić na pół.
trawa cytrynowa (świeża lub mrozona), 2 łodygi, lekko zgniatamy
czerwone lub zielona papryczki chili (świeże lub konserwowe), ilość wg uznania, co do stopnia ostrości… radzimy zacząć od 0,5 sztuki; naciać wzdłuż.
sos rybny, 2-3 łyżki
sos sojowy, łyżeczka
sok z zielonej limonki 0,5 sztuki
liscie Kafiru (suszone), 6 liści suszonych lub 3 świeże (morożone)
pieczarki, ok. 10 sztuk średniej wielkości, pokroić w ćwiartki
mleczko kokosowe, czubata łyżka
pomidorki cherry, 16 szt., przekroić w połówki.
woda, 600 ml.
1. Pieczarki, gotujemy ok. 10 minut. Odcedzamy. Delikatnie wyciskamy wodę z pieczarek.
2. Gotujemy wodę na zupę, gdy wrze wrzucamy Kafir, Galangal, Chilli, trawę cytrynową, pomidorki, zamknąć przykrywką. Gotować. Poczekać aż pomidorki puszczą czerwony kolor do zupy. Dokładamy sos rybny i sojowy oraz mleczko kokosowe. Gotujemy przez 5 minut.
3. Dokładamy pieczarki do zupy. Zamykamy pokrywkę i gotujemy 10 minut. Próbujemy zupę i jeśli czujemy, że czegoś jest za mało, to doprawiamy. Sos rybny, gdy zupa jest za mało słona, chilli, gdy za mało ostra, mleczko kokosowe, jeśli zupa nie ma charakterystycznego mleczno-kokosowego posmaku. Po dodaniu gotujemy chwilkę (ok. 1 minuty). Dodajemy rozmrożone krewetki, gotujemy ok. 2 minut. Zamykamy ogień.
4. Czekamy, aż zupa przestygnie. Wciskamy sok z limonki (nigdy do gorącej zupy!). Po trzech minutach próbujemy, czy jest wystarczająco kwaśna. Podajemy zupę na stół (nie podgrzewamy ponownie).
Gotująca się Tom Yam Kung.
0 komentarze: